Bezoek aan Tsjernobyl

Op 26 april 1986 ontplofte een kernreactor bij het plaatsje Tsjernobyl in Oekraïne. Daarbij kwam veel radioactiviteit vrij. Duizenden mensen stierven na blootgesteld te zijn aan die straling.  135.000 mensen moesten worden geëvacueerd. De ramp met de kernreactor is al meer dan 30 jaar geleden, maar de gevolgen van de ramp zijn nog steeds zichtbaar. Jelke en Hayo brachten vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev een bezoek aan Tsjernobyl.

Tsjernobyl  ligt ongeveer 150 km ten noorden van Kiev. 30 km voor Tsjernobyl kom je bij de eerste controlepost. Zonder toestemming van de autoriteiten kom je het gebied niet in. Niemand mag meer wonen in deze verboden zone.  De wegen zijn verlaten.

Tientallen dorpjes in dit gebied zijn afgebroken. Van sommige dorpjes kun je nog wat huizen terugvinden, zoals Zalissya. Alle huizen zijn ondertussen overwoekerd.

het dorpje Zalissya is verlaten en overwoekerd.

Alle 14.000 inwoners van het stadje Tsjernobyl zijn weg. In Tsjernobyl staat een gedenkteken. Het dorpje Kopachi is na de ramp afgebroken. Alleen het kinderdagverblijf is blijven staan. Het wacht nu al meer dan 30 jaar op nieuwe kinderen. Ze zullen nooit komen.

Het kinderdagverblijf in Kopachi wacht al 30 jaar tevergeefs op nieuwe kinderen.

De stad Pripyat ligt vlak bij de ontplofte kerncentrale. Ooit woonden hier 50,000 mensen. Pas 40 uur na de ramp zijn de inwoners geëvacueerd. En ze mochten nooit meer terug komen. Het pretpark van Pripyat is een symbool geworden voor wat er met de stad is gebeurd.

Ook het pretpark van Pripyat ligt er verlaten bij.

Na 30 jaar zijn er nog steeds plekken met veel radioactieve straling. Het is daarom goed een stralingsmeter bij je te hebben. Bekijk de video hieronder en ervaar hoe mensen hun eigen leefomgeving kunnen vernietigen.