The Skelligs

Helemaal in het zuidwesten van Ierland, aan het einde van het schiereiland Iveragh, liggen in de Atlantische oceaan twee eilandjes. Dat zijn The Skelligs. Het zijn maar twee kleine eilanden, maar ze zijn uit het oogpunt van de Ierse geschiedenis en de natuur van grote betekenis. Op de foto hieronder is het linker eiland Little Skellig. Dit is het vogeleiland. Je kunt niet aan wal komen. Het rechter eiland heet Skellig Michael (of ook wel Great Skellig). Het is een eiland vol geschiedenis. Op één plek kunnen kleine boten aanleggen. Met mijn zoon Hayo en schoondochter Zuzana maakten we een tocht naar Skellig Michael.

The Skelligs, gezien vanaf het Ierse vasteland.

De naam Skellig komt van het Ierse woord Sceillic en dat betekent steile rots. De eilandjes liggen 13 kilometer van de kust. Om er te komen, moet je meevaren met een bootje. Dat gaat het beste vanuit het plaatsje Portmagee. Je kunt van te voren plaats reserveren. Het is verstandig op de dag van vertrek nog even te bellen met de schipper. De weersomstandigheden zijn lang niet altijd goed. Met veel wind en hoge golven is de zee veel te ruig voor deze kleine boten. Als het doorgaat is het, zelfs met enige deining, een mooie tocht. Die tocht duurt ongeveer een uur en een kwartier.

Op weg naar The Skelligs.

Er is op Skellig Michael maar één plaats waar boten kunnen aanleggen. Daar is maar ruimte voor één boot. Daarom moeten boten soms op elkaar wachten. Na je aan wal te hebben gezet, vertrekt de boot weer. En dan maar hopen dat hij je ook weer komt ophalen.

De aanlegplaats op Skellig Michael.

Vanaf de aanlegplaats kun je via een steile trap naar de 230 meter hoge top van het eiland. De trap heeft ongeveer 600 treden. Die trap is al in de 6de eeuw aangelegd door monniken. Enige voorzichtigheid is geboden bij het beklimmen van de trap.

De steile trap naar de top van Skellig Michael.

Het eiland is vroeger bewoont geweest. In de 6de eeuw begonnen monniken met de bouw van een klooster. Ze leefden van de visvangst bij het eiland. Er woonden nooit meer dan 11 monniken in het klooster. Het klooster bleef bestaan tot de 13de eeuw. Toen werden de weersomstandigheden steeds slechter. De monniken verlieten Skellig Michael en vestigden zich op het Ierse vasteland. Het klooster werd een bedevaartsoord.

Het uitzicht vanaf Skellig Michael.

Je kunt nog steeds de overblijfselen van het klooster bezoeken. Het klooster bestond uit zes  beehive-hutten en twee zalen. De beehive-hutten hebben de vorm van bijenkorven. Vandaar de naam. Het klooster is al in de 6de eeuw gebouwd. Het heeft de barre weersomstandigheden doorstaan.

De beehive-hutten.

Als we terugvaren naar Portmagee, komen we langs het andere eiland. Dat is Little Skellig. Zoals de naam al aangeeft, is dit eiland kleiner dan Skellig Michael. Little Skellig is voor de vogels. Boten mogen er niet aanleggen.

Little Skellig.

Op Little Skellig leven veel verschillende soorten vogels. De belangrijkste soorten zijn jan van genten,  zeekoeten, stormvogels en papegaaiduikers. In het water rondom het eiland leven ook veel andere dieren, zoals zeehonden, dolfijnen, haaien, walvissen en zeeschildpadden.

De vele vogels op Little Skellig.

De twee eilanden hebben meer bekendheid gekregen door de opnamen voor de Starwars-film ‘The Force Awakens’. Die zijn hier in 2014 zijn gemaakt. Hopelijk leidt dit niet tot een grote stroom toeristen, maar blijft de rust op eilanden bewaard.

Hieronder volgt nog een korte video over ons bezoek aan The Skelligs. De muziek is van de Canadese componiste en zangeres Loreena McKennitt. Het nummer heet, heel toepasselijk, Skellig.