De vlucht van de Junkers 88

Het is december 1944. Het is oorlog. Het zuiden van Nederland is bevrijd. Maar de slag om Arnhem is mislukt. Daardoor zucht het gebied boven de grote rivieren nog steeds onder het juk van de Duitse bezetting. Het is een strenge winter die nog vele slachtoffers zal eisen.

De geallieerde troepen staan aan de Duitse grens. De Duitsers weten dat ze de oorlog hebben verloren. Maar Adolf Hitler wil met een laatste krachtsinspanning proberen het tij nog te keren. Hij wil nog één keer een groot offensief winnen. Hij denkt daarmee zijn onderhandelingspositie met de geallieerden te kunnen verbeteren. Hij kiest daarvoor de Ardennen aan het westelijk front. De slag om de Ardennen begint half december.

De Junkers 88

Op 27 december stijgt een Duitse nachtjager, een Junkers 88, op van een basis bij Husum. Dat is een plaatsje in het Noord-Duitse Sleeswijk-Holstein, vlakbij de Deense grens. De driekoppige bemanning heeft opdracht gekregen om de Duitse troepen in de Ardennen vanuit de lucht te ondersteunen. Het vliegtuig komt echter in de problemen.  Op 27 december 1944 stort het neer bij Benthuizen.

Deze podcast vertelt het verhaal van de Junkers 88. Wat deed dit vliegtuig in de buurt van Benthuizen? Waarom stortte het neer? Overleefden de bemanningsleden de crash? Hoe hebben de inwoners van Benthuizen dit beleefd?

De dijk langs de Benthuizervaart. Hier ergens stortte de Junkers 88 neer.

De podcast hieronder bevat het verhaal van Ed IJsbrandij uit Hoofddorp. Hij weet alles over de vliegtuigen die in de Tweede Oorlog hebben gevlogen.  Hij is altijd op zoek naar oude vliegtuigwrakken die nog in Nederland in de grond zitten. Als het even kan, probeert hij die wrakken te bergen. Ook probeert hij de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden op te sporen. Ed IJsbrandij heeft uitgezocht waarom dat Duitse vliegtuig bij Benthuizen is neergestort.

De podcast bevat ook het verhaal van de familie Slootmaker uit Benthuizen. De Junkers 88 stortte neer op het land van deze familie. Dat land lag vlakbij de Benthuizervaart. Bij De familie Slootmaker hoorde het vliegtuig neerstorten. Ze waren er niet blij mee. Ze hadden namelijk regelmatig onderduikers en zaten daarom niet op pottenkijkers te wachten. Tina Gräper-Slootmaker was toen 19 jaar. Zij vertelt wat er die nacht gebeurde.

In de podcast komt ook Marcus Pos aan het woord. Als de Junkers 88 neerstort, is hij een jaar of elf en woont hij in Benthuizen. Vele jaren later wordt hij voorzitter  van de Historische Kring Benthuizen. Op een goede dag (een zaterdag in 2001) komt hij in het onderkomen van de Historische Kring Benthuizen Ed IJsbrandij tegen. Die is op zoek naar informatie over neergestorte vliegtuigen.

Het onderkomen van de Oudheidskamer

Het blijkt dat één van de Duitse bemanningsleden het ongeluk heeft overleefd. Dat is Eberhart Scheve. Hij ligt enkele uren bewusteloos in het weiland. Hij is zwaar gewond. Inwoners van Benthuizen ontfermen zich over hem.

Vele jaren later probeert Eberhart Scheve de mensen te vinden die hem in die noodlottige nacht van 27 op 28 december 1944 geholpen hebben.  Hij wil ze daarvoor nog bedanken. Maar hij heeft geen idee waar hij is neergestort. Ondertussen is Ed IJsbrandij op zoek naar Eberhart Scheve. Uiteindelijk maken ze contact met elkaar.

De Duitse Junkers 88 vliegtuig stort neer net buiten Benthuizen,  op het land van de familie Slootmaker, vlak bij de Benthuizervaart. Marcus Pos woont in Benthuizen. Hij is  dan een jaar of 11, maar hij kan het het zich nog goed herinneren.

In september 2002 vindt een reünie plaats. Tina Gräper-Slootmaker gaat er wel naar toe. Maar ze is niet zo enthousiast, want ze heeft niet zoveel op met Duitse oorlogvliegers.

In 2004 is er nog een bijeenkomst in Benthuizen. Dit keer zijn ook de nabestaanden van de twee omgekomen bemanningsleden er ook bij. Zij wonen in het voormalige Oost-Duitsland en konden niet eerder naar Nederland komen. 

En zo eindigt het verhaal van de Junkers 88 die in de nacht van 27 op december 1944 bij Benthuizen neerstortte.  Het was vooral voor de nabestaanden van de Duitse bemanning belangrijk dat ze terug konden keren op de plek waar het allemaal gebeurde, en zo dit hoofdstuk uit hun eigen leven konden afsluiten.

Podcast van de vlucht van de Junkers 88: