Teleac cursus Statistiek

In 1986 bracht Teleac (de televisie-academie) een cursus Statistiek. Aanleiding waren twee ontwikkelingen. In de eerste plaats werden steeds meer mensen in hun werksituatie geconfronteerd met statistisch onderzoek. In de tweede plaats was er de opkomst van de personal computer. Die had een belangrijke invloed op het verzamelen, verwerken en analyseren van statistische gegevens. Ik had een aandeel in het ontwikkelen en geven van de cursus Statistiek, als auteur en eindredacteur van het boek en als presentator en eindredacteur van de televisielessen.

De cursus bestond uit een diverse componenten. Er werd eerst een cursusboek geschreven door een groep statistici. De eindredactie van het boek was in handen van Jelke Bethlehem en Wouter Keller. Bijzonder aan het boek was dat elk hoofdstuk afsloot met een sectie ‘Statistiek en personal computer’. Daarin werd uitgelegd hoe je statistische technieken moest uitvoeren met het pakket Stata.

Een tweede component van de cursus was een reeks van 10 televisielessen. Die werden ontwikkeld en gepresenteerd door Simon Rozendaal en Jelke Bethlehem.  De televisielessen waren een mix van theorie en praktijk. Die lessen waren soms een uitdaging, omdat bijvoorbeeld grafieken moesten worden sproken die achteraf pas werden toegevoegd.

 

Ook werd gebruik gemaakt van radio. Er kwam een serie van vijf radioprogramma’s met een introductiecursus Statistiek (onder redactie van Bert Kersten). Radioprogramma’s werden ook gebruikt voor examentraining.

De cursus werd afgesloten met een officieel examen. De Teleac cursus Statistiek werd maar één keer gegeven. Na afloop was de indruk dat de cursisten de cursus toch wel erg moeilijk vonden. Sommige cursisten vatten de cursus wat te licht op. Ze dachten dat het voldoende was om alleen maar naar de televisielessen te kijken.

Hieronder kun je een kort stuk bekijken van een van de televisielessen. Het is afkomstig uit deel 8 van de cursus en dat ging over het maken van schattingen. De kwaliteit van de beelden is niet zo goed, omdat het materiaal van een VHS-band is gekopieerd.