HobbyReizen In 1971 maakte ik met drie studievrienden een tocht door Ierland. Die mooie tocht legde ik vast in een diaserie. Weer thuisgekomen maakte ik van al die dia’s een diashow. Dat is een combinatie van beeld (de dia’s), achtergrondmuziek en commentaar (voice-over). Een viersporen-recorder stuurde de diashow aan. Met de opkomst van de computers en video verdwenen de viersporen-bandrecorder en de diaprojector echter naar een stoffige zolder. Vele jaren later kwam de behoefte echter weer op (was het nostalgie?) om die oude diashows weer eens te bekijken. De vraag kwam op of het mogelijk was de diashow om te zetten in een video. Dit verhaal is een verslag van dit project.
Diversen Op de Friese meren kom je nog heel wat traditionele zeilschepen tegen. Veel van die schepen zijn platbodems. De schouw is zo'n platbodem. Karakteristiek voor de schouw zijn de platte voor- en achterkant. Daardoor ziet hij er wat hoekig uit. De schouw is waarschijnlijk één van de oudste bootvormen. Je ziet schouwen veel zeilen op de meren rondom het dorp Grou.
Diversen Op 15 april 2018 meldt het AD dat het ongeduld over station Hazerswoude toeneemt bij de inwoners. Er heerst immers al weer een tijd stilte rondom de plannen voor het station. Al heel lang willen de inwoners van Hazerswoude (Rijndijk en Dorp) en Koudekerk a/d Rijn een station. Door de jaren heen zijn vele pogingen gedaan om een station te krijgen in Hazerswoude-Rijndijk, maar tot nog toe zijn die allemaal mislukt. Er rijden genoeg treinen langs het dorp, maar helaas, ze stoppen niet. Is het een gebed zonder end?
Werk Op 12 maart 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Een groepje onderzoekers van de Universiteit Leiden organiseerde op die dag een exit poll in Leiden. Dat is een peiling die wordt gehouden onder kiezers die net hun stem hebben uitgebracht. Een exit poll geeft snel inzicht in de uitslag van de verkiezingen. Meteen na het sluiten van de stembureaus kunnen al prognoses worden gemaakt. Verder biedt een exit poll de mogelijkheid voor een nadere analyse van het kiezersgedrag.
Hobby Iets ten Oosten van Hazerswoude-Dorp het Rietveld. Dat is een mooi gebied vol vaarten, sloten, bomen en weilanden. Sinds 1963 worden hier elk jaar de Rietveldse Roeikampioenschappen gehouden. Het is een sfeervol folkloristisch element. Ooit gingen alleen de bewoners van het Rietveld de strijd met elkaar aan in de roeiboten. Tegenwoordig kunnen meer mensen meedoen.
HobbyWerk Er is veel discussie over referenda. Is een referendum een nuttig instrument of niet? Is een referendum een geschikt instrument voor democratische besluitvorming. Of zit een referendum juist de normale besluitvorming via het parlement in de weg. Er zijn goede en slechte voorbeelden van referenda. Een goed voorbeeld was het referendum in het dorp Benthuizen in 2011.
Diversen In het Groningse dorpje Siddeburen staat een standbeeld van een bok. Dit standbeeld is ter ere van de dichter Kees Stip. Onder het pseudoniem Trijntje Fop schreef hij veel gedichtjes over dieren. Ook schreef hij het bekende "Op een bok". Dit gedichtje ging over een bok die heel goed kan rekenen. Ik bracht een bezoek aan het standbeeld.
Reizen Op 26 april 1986 ontplofte een kernreactor bij het plaatsje Tsjernobyl in Oekraïne. Daarbij kwam veel radioactiviteit vrij. Duizenden mensen stierven na blootgesteld te zijn aan die straling. 135.000 mensen moesten worden geëvacueerd. De ramp met de kernreactor is al meer dan 30 jaar geleden, maar de gevolgen van de ramp zijn nog steeds zichtbaar. Jelke en Hayo brachten vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev een bezoek aan Tsjernobyl.
Hobby Elk jaar is het in het tweede weekend van mei Nationale Molendag. Honderden wind- en watermolens zijn dan geopend voor het publiek. Op de Nationale Molendag draaien en malen meer dan 900 molens, verspreid over heel Nederland. De meeste molens zijn dan gratis te bezoeken. Op het grondgebied van de voormalige gemeente Rijnwoude staan maar liefst negen molens. De meest in het oog springende molen is misschien wel De Rooie Wip.
Hobby Het digitale tijdperk heeft veel moois gebracht in de fotografie. Voor een bescheiden prijs kun je goede digitale camera’s kopen en daarmee prachtige foto’s maken. Maar met het digitale tijdperk zijn ook zaken verdwenen. Een voorbeeld daarvan is de dia. Waar zijn ze gebleven, die gezellige dia-avonden waarop je met je familie en vrienden keek naar de vakantiedia’s.
Werk In 2014 nam Jelke Bethlehem afscheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij heeft daar 36 jaar gewerkt. Als eerbetoon voor zijn bijdrage aan de survey-methodologie en de praktijk van het survey-onderzoek, organiseerde het CBS op 19 september 2014 een internationaal symposium. Een aantal statistici en sociale wetenschappers keken vooruit naar de toekomst van de survey-methodologie.
Hobby De Boorne is een van de drie riviertjes die door Friesland stromen. De andere twee zijn de Tjonger en de Linde. De Boorne stroomt van de hoogveengebieden in het oosten naar de lager gelegen gebieden in het zuidwesten van Friesland. Hayo en Jelke Bethlehem hebben een film gemaakt over de Boorne. Hayo deed het camerawerk.
Reizen Helemaal in het zuidwesten van Ierland, aan het einde van het schiereiland Iveragh, liggen in de Atlantische oceaan twee eilandjes. Dat zijn The Skelligs. Het kleinste eiland, Little Skellig, is vogeleiland. Je mag daar niet aan wal komen. Op het andere eiland, Skellig Michael, kun je de overblijfselen van een klooster bezoeken dat al in de 6de eeuw is gebouwd. Met mijn zoon Hayo en schoondochter Zuzana maakten we een tocht naar Skellig Michael.
Werk In 2012 werd Jelke Bethlehem benoemd tot bijzonder hoogleraar in de survey-methodologie, in het bijzonder met behulp van het internet, bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In zijn oratie, op 28 januari 2013 probeerde hij een antwoord te geven op de vraag of peilingen meten wat ze moeten meten.
Hobby De brug over de Oude Rijn in Koudekerk is al in 1929 gebouwd. In 2012 was hij dus al 83 jaar oud. Daarom was een flinke renovatie nodig. Het ging voornamelijk om het repareren van schade die was ontstaan door aanrijdingen en aanvaringen. Verder moesten onderdelen van het bewegingsmechanisme worden vernieuwd. En de elektrische installatie moet worden vervangen. Dit betekende dat de brug tijdelijk werd weggehaald.
DiversenHobby Op 27 december 1944 stijgt een Duitse nachtjager, een Junkers 88, op van een basis in Noord-Duitsland. De driekoppige bemanning heeft opdracht gekregen om de Duitse troepen in de Ardennen vanuit de lucht te ondersteunen. Het vliegtuig komt echter in de problemen en stort het neer bij Benthuizen. Deze podcast vertelt het verhaal van de Junkers 88. Wat deed dit vliegtuig in de buurt van Benthuizen? Waarom stortte het neer? Overleefden de bemanningsleden de crash? Hoe hebben de inwoners van Benthuizen dit beleefd?
Hobby De HSL-tunnel onder het Groene Hart is een zeven kilometer lange geboorde tunnel. De diameter van de tunnelbuis is 15 meter. Voor de werkzaamheden is een enorme boor gebruikt. Die was 120 meter lang en woog 3,3 miljoen kilo. Aan het einde van de tunnel gekomen moest hij weer worden afgevoerd. Dat was nog een hele klus. Daarvoor werden in het weekend van 17 en 18 april 2004 alle wegen in de omgeving afgesleten.
Hobby Op vrijdag 1 juni 2001, ’s middags om 16.00 uur ging de eerste uitzending van Radio Rijnwoude de lucht in. De openingshandeling werd verricht door locoburgemeester Gerrie van der Lecq. Radio Rijnwoude was de publieke lokale omroep van de gemeente Rijnwoude.
Werk In 1986 bracht Teleac (de televisie-academie) een cursus Statistiek. Aanleiding waren twee ontwikkelingen. In de eerste plaats werden steeds meer mensen in hun werksituatie geconfronteerd met statistisch onderzoek. In de tweede plaats was er de opkomst van de personal computer. Die had een belangrijke invloed op het verzamelen, verwerken en analyseren van statistische gegevens. Ik had een aandeel in het ontwikkelen en geven van de cursus Statistiek, als auteur en eindredacteur van het boek en als presentator en eindredacteur van de televisielessen.
Werk De eerste versie van het Blaise Systeem voor computergestuurde verzameling van gegevens kwam uit in 1986. Het was de periode waarin de eerste personal computers en notebooks op de markt kwamen. Blaise was een computerprogramma dat draaide op die computers. Het werd ontwikkeld door een team van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Blaise maakte het mogelijk de papieren vragenlijsten te vervangen door elektronische vragenlijsten. Dat maakte het enquêteren minder tijdrovend en een stuk goedkoper.