Oude filmpjes

De Jonge Onderzoekers (1969)

In 1969 deed Jelke Bethlehem mee aan de Jonge Onderzoekers. Dat was een door de VARA georganiseerde wedstrijd voor jonge onderzoekers en uitvinders. Hun project was het onderzoeken van de ooggevoeligheid van bananenvliegjes. Ze kwamen erachter dat deze vliegjes ultraviolet licht goed konden zien, maar rood licht niet.

Op 3 april 1969 werd de landelijke finale uitgezonden. De opnamen werden gemaakt in het Nasssu-Veluwe Lyceum in Harderwijk. Jelke Bethlehem en Bert van der Glas wonnen die finale. Het programma werd gepresenteerd door een nog heel jonge Sonja Barend. Mede-presentator was Aad Kosto. Hieronder staat een kort fragment.Jelke Bethlehem legt het uit aan jurylid Bob Schutten, bedrijfsingenieur bij het instituut voor molecuul- en atoomfysica.

 

In mei 1969 namen Jelke Bethlehem en Bert van der Glas ook nog deel aan de Europese finale. Die werd georganiseerd in het Evoluon in Eindhoven. Er waren deelnemers uit 15 landen. Ook daar wonnen ze een van de hoofdprijzen. Ze kregen samen een bedrag van 10.000 gulden.

Teleac cursus Statistiek

In 1986 zond Stichting Teleac een cursus Statistiek uit. Die cursus bestond uit 10 afleveringen van een half uur. De eindredactie van de cursus was in handen van Jelke Bethlehem. De cursus werd gepresenteerd door wetenschapsjournalist Simon Rozendaal samen met Jelke Bethlehem

Hieronder is een fragment te zien uit aflevering 8. Die ging over het schatten van de omvang van een populatie. Daarbij werden twee concrete voorbeelden gebruikt: het schatten van het aantal deelnemers aan de grote demonstratie tegen kernraketten in 1983 en het schatten van het aantal walvissen.

 

Zembla (2006)

De uitzending van het VARA programma was op 19 november 2006 gewijd aan opiniepeilingen. Veel van die peilingen worden uitgevoerd via het Internet. Namens het CBS legde Jelke Bethlehem waarom zulke onderzoeken niet representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. De uitkomsten moeten dus met een korreltje zout worden genomen.

Hieronder zijn enkele korte fragmenten uit deze aflevering van Zembla te zien.

 

Netwerk (2010)

In hoeverre voorspellen de peilingen de daadwerkelijke verkiezingsuitslag? En deugt de methode van de politieke peilingen überhaupt? Netwerk vroeg het aan Jelke Bethlehem, onderzoeker bij het CBS, en politicoloog Martin Rosema van de Universiteit Twente.

Bethlehem denkt dat peilingen vooral een self-fulfilling prophecy worden. De statistieke methodes van de peilingen deugen naar zijn mening van geen kant.

 

Editie NL (2010)

De enquête van de ANWB over de kilometerheffing is niet betrouwbaar. Dat meldt Editie NL op 25 januari 2010. Maurice de Hond en Jelke Bethlehem leggen uit wat er niet goed is.