TV, web en video

De TV-Krant

Het ging bij de omroep niet alleen om radio. Van af het allereerste begin onderhield Omroep Rijnwoude ook een tekst-tv-kanaal op het kabelnet. Dat kanaal heette de TV-Krant.

Op de TV-Krant werd het lokale nieuws samengevat. Maar ook konden clubs en verenigingen  er hun aankondigingen en andere berichten kwijt. En er zaten regelmatig fotoreportages in van evenementen. Tussen al deze berichten door konden de ondernemers in Rijnwoude reclame maken.

De TV-Krant werd bijgehouden door een team van redacteuren. Iedere redacteur had zijn of haar eigen rubriek (nieuws, agenda, sport, enz). Het was soms een hele uitdaging om de essentie van een bericht in een paar regels samen te vatten.

Een nieuwsbericht en een foto op de TV-Krant.

De vormgeving van de TV-Krant werd regelmatig vernieuwd. Daardoor werd hij steeds beter. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2005 werd de TV-Krant op het OLON-festival uitgeroepen tot best tekst-tv-kanaal van alle 300 lokale omroepen in Nederland.  De OLON is de brancheorganisatie van alle lokale omroepen in Nederland.

De website

De website was de centrale spil in de media-activiteiten van de omroep. Daar was al het lokale nieuws te vinden, inclusief foto- en videoreportages.  Maar ook bevatte de website allerlei informatie over de omroep zelf, zoals de programmering van de radio. Het was ook mogelijk oude uitzendingen terug te luisteren.

De redacteuren zorgden ervoor dat alle nieuwsberichten op de website kwamen. Soms werd van een gebeurtenis ook een fotoreportage  gemaakt. Die fotoreportages waren terug te zien op de website (en ook op de TV-Krant). Hetzelfde gold voor de video­reportages. Die kwamen ook op de website en de TV-Krant.

Links de winnende website in 2003 en rechts de laatste website.

De vormgeving van de website was in de loop der jaren regelmatig aangepast. Daardoor werd ook de website steeds beter. In 2003 werd de website van Omroep Rijnwoude op het OLON-festival uitgeroepen tot beste website van alle 300 lokale omroepen in Nederland. 

De website van de omroep was een professionele website geworden. Het was in feite een historisch archief, waarin al het nieuws over Rijnwoude was terug te vinden.

Video

In 2007 was de omroep in staat om videoapparatuur aan te schaffen. Vanaf dat moment konden videoreportages worden gemaakt.

Video werd vooral gebruikt om achtergrondreportages van allerlei grote en kleine evenementen te maken. Voorbeelden waren Trekkertrek, Koninginnedag en de Jaarmarkten. Maar ook meer technische zaken kwamen aan bod, zoals de grote transporten van tunnelboren en transformatoren en het tijdelijk weghalen van de Koudekerkse brug. De lokale politiek kwam in beeld via de verkiezingsdebatten en de discussie rondom de fusie van Rijnwoude. En er was aandacht voor de natuur, bijvoorbeeld via reportages over de natuurwerkdagen. Over het jaar 2011 werd een videojaaroverzicht gemaakt.

Links opnamen vanaf het dak van Het Anker en rechts aan het werk bij Trekkertrek.

De montage van de geschoten filmbeelden was een arbeidsintensief proces. Maar uiteindelijk kwam er altijd een mooie reportage uit. Met de beperkte middelen van de omroep was het exploiteren van een volledig Tv-kanaal helaas nog niet mogelijk.

Voorbeeld