Time Trek

Time Trek op Radio Rijnwoude

Elke zondagavond presenteer ik van 22.00 uur tot 23.00 uur op Radio Rijnwoude het programma Time Trek. In het programma wordt de luisteraar meegenomen op een ontspannende reis door de wereld van de New Age muziek. Het programma was in Rijnwoude te horen via etherfrequentie is 106.5 FM en kabelfrequentie 103.4 FM. Maar het was ook te beluisteren via de livestream op de website van de omroep.

Presentator Jelke Bethlehem.

New Age muziek

New Age muziek is muziek om naar te luisteren. De muziek heeft een positieve uitwerking op de luisteraar. Er is New Age muziek die rust en ontspanning brengt, maar er is ook New Age muziek die activeert en nieuwe energie geeft. New Age muziek kan worden gebruikt als hulpmiddel bij meditatie and therapeutische behandelingen. New Age muziek kan ook een nuttig effect hebben als achtergrondmuziek bij activiteiten als studie en het maken van huiswerk. Maar New Age muziek is gewoon ook lekker om naar te luisteren.

Globaal gezien kun je drie soorten New Age muziek onderscheiden: activerende muziek, ontspannende muziek en meditatieve muziek.

Activerende muziek

Dit is muziek met een duidelijk, vaak wat hoger, ritme. De instrumenten zijn duidelijk hoorbaar. Het zijn vrolijke, blije melodieën vol warmte en eenvoud. Deze muziek wordt in de Angelsaksische landen ook wel “uplifting music” genoemd. Goede voorbeelden van activerende muziek zijn te vinden op de volgende CD’s:

 • Karunesh – Colours of light
 • Asha – Wings of Fire
 • Cusco – Apurmimac
 • Kamal – Silhouette

Ontspannende muziek

Ontspannende muziek heeft een lager tempo. De muziek is bedoeld om je hartslag terug te brengen van 80 naar 60 slagen per minuut. Deze lage polsslag wordt bereikt als lichaam en ziel in gelijke mate ontspannen zijn. Voorbeelden van helende muziek zijn te vinden op de volgende CD’s:

 • Martin Buntrock – Meer
 • Karunesh – Heart Symphony
 • Sidh Tepperwein – Forest of Fantasy
 • Stuart Jones – Love’s Dream

Meditatieve muziek

Meditatieve muziek ondersteunt het meditatieproces. Het is vaak muziek zonder een herkenbaar ritme. Er komt een diepe rust voort uit de klanken, Denk maar eens aan het geluid van een zacht bamboefluit of een indianenfluit. De klank van de muziek helpt je de harmonie van lichaam en geest te herstellen. Voorbeelden van meditatieve muziek zijn te vinden op de volgende CD’s:

 • Anugama – Shamanic Dream
 • David Sun – Tranquility
 • Terry Oldfield – Spirit of Tibet
 • Karunesh- Heart Chacra Meditation

Instrumenten

New Age muziek voert voor een deel terug op oeroude muziekvormen. Daarom is er ook New Age muziek die wordt gemaakt met Tibetaanse klankschalen, de Australische didgeridoo, en trommels van de Amerikaanse indianen. Maar er zitten ook aspecten in de muziek die nieuw zijn. Veel New Age componisten maken hun composities met synthesizers en andere elektronisch instrumenten.

Website

Meer informatie over Time Trek is te vinden op de website van het programma: www.timetrek.nl.