Radio Rijnwoude

Radio Rijnwoude

Radio Rijnwoude was de publieke lokale omroep van de gemeente Rijnwoude (Koudekerk a/d Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen). Doel van de omroep was om zoveel mogelijk inwoners van de gemeente via radio en TV te informeren en te amuseren.

De omroep begon op 1 juni 2001 met de uitzendingen. De laatste uitzending was op 4 januari 2013. Op dat moment fuseerde de omroep met de lokale omroepen van Alphen a/d Rijn en Boskoop.

De studio van Radio Rijnwoude in Hazerswoude-Rijndijk.

Radio Rijnwoude bracht veel informatieve, culturele en educatieve programma’s. De nadruk lag op activiteiten en gebeurtenissen die zich in de gemeente en het Groene Hart afspeelden. Daarnaast was er plaats voor allerlei soorten muziek.

Verslag van de aankomst van de boor voor de HSL-tunnel onder het Groene Hart.

Lokale omroepen

Radio Rijnwoude was één van de ongeveer 300 lokale omroepen in Nederland. Ze voorzien vaak in een behoefte, omdat ze vooral inspelen op de gebeurtenissen in de directe woonomgeving van de mensen. Daardoor scoren lokale omroepen altijd hoog in luisteronderzoeken.

De omroep heeft in 2004 een luisteronderzoek laten uitvoeren. Daaruit bleek de omroep voor wat betreft luisterdichtheid op de derde plaats staat. In Rijnwoude werd alleen naar Sky Radio en Radio 538 meer geluisterd. Radio Rijnwoude werd beter beluisterd dan de landelijke publieke omroepen, de meeste commerciële omroepen en de regionale omroep Radio West.

Radio Rijnwoude behoorde tot de best beluisterde zenders in Rijnwoude.

Lokale informatie

De omroep gaf informatie over alles wat er in Rijnwoude gebeurt. Daar hoorde ook de lokale politiek bij. Zo werd vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen altijd een live debat tussen de lijsttrekkers georganiseerd.

Live-verkiezingsdebat in café De Hoek in 2010.

In het discussieprogramma “De Hoek van Rijnwoude” werden gesprekken gevoerd met bekende en minder bekende inwoners van de gemeente.

Een live-uitzending van het discussieprogramma “De hoek van Rijnwoude”.

Op locatie

Bij speciale evenementen, zoals de Jaarmarkt in Hazerswoude-Dorp en Trekkertrek in Koudekerk a/d Rijn, zond de omroep live vanaf de locatie uit.

Een live-uitzending op locatie: de jaarmarkt in Hazerswoude-Dorp.

Prijzen

De omroep heeft verschillende prijzen gewonnen. In 2003 werd de website uitgeroepen tot beste website van alle lokale omroepen in Nederland. En in 2005 werd de TV-Krant, het tekst-tv-kanaal, uitgekozen tot beste kabelkrant. De omroep werd ook twee keer genomineerd voor beste lokale omroep van Nederland.

Hayo Bethlehem en Kees van Diest nemen de prijs in ontvangst voor beste omroepwebsite.