www.JelkeBethlehem.nl

                                                                   

De familie Bethlehem

De familie Bethlehem ontleent zijn naam aan een boerderij met dezelfde naam. Deze boerderij bestaat nog steeds. Hij is te vinden in het mooie plaatsje Beetsterzwaag in bosrijk deel van de provincie Friesland.

Vermoedelijk stond deze boerderij in de buurt van een kapel of klooster met die zelfde naam. De boerderij bestaat al vrij lang. Hij staat aangegeven op kaarten uit 1685 en 1718. Vanaf 1709 komen de namen van de bewoners voor in de doopboek van de Nederlands Hervormde Kerk.

De naam Bethlehem

In 1811 moeten de bewoners van de streek verplicht een achternaam aannemen. Durk Jans, geboren in 1738 in Beets, trouwt in 1763 met Grietje Haijes. Ze wonen op de boerderij in Beetsterzwaag. Op 16 december 1811 nemen ze officieel de achternaam Bethlehem aan.

Grootouders

Mijn grootvader (pake) was Jelke Jakobs Bethlehem. Hij werd op 13 september 1885 in Aldeboarn in Friesland. Mijn grootmoeder (beppe) was Grietjes Sjonger. Ze hebben hun hele leven in Aldeboarn gewoond. Grietje Sjonger overleed op 15 augustus 1963. Jelke Jakobs Bethlehem overleed op 8 januari 1970. Beiden liggen begrafen op het kerkhof in Aldeboarn.

Op de oude foto hieronder sta ik (in het midden) naast mijn pake en mijn neefje (die ook Jelke heet). Pake houdt een enorme snoek vast die even daarvoor door mijn vader is gevangen. Mijn moeder kijkt door het raampje van boot.

Ouders

Jelke Jakobs Bethlehem en Grietje Sjonger hadden vier kinderen: Trijntje, Jakob Geert, Tjitske en Geert. Jakob Geert was mijn vader hij werd op 23 maart 1914 geboren in Aldeboarn. Hij overleed op 25 mei 2000 in Akkrum. Jakob Geert Bethlehem was getrouwd met Catharina Zwier. Zij werd op 5 juni 1912 geboren in Luinjebert (in de buurt van Heerenveen). Ze overleed op 5 oktober 1988 in Heerenveen.

Na hun huwelijk gingen mijn ouders in Amsterdam wonen. Daar werd ik in 1949 geboren. Mijn ouders vierden in 1982 hun 40-jarig huwelijksfeest. Dat deden ze met een feestje in een restaurant in Beetsterzwaag. De foto hierboven is in de tuin van het restaurant gemaakt.

Gezin

Van 1974 tot 2003 was ik getrouwd met Ingrid Teuling. We hebben elkaar in 1972 leren kennen in het dorpje Sint Maarten in Noord-Holland. In 1974 zijn we getrouwd. De eerste vijf jaar van ons huwelijk woonden we in Amsterdam. In 1979 zijn we verhuisd naar Hazerswoude.

Onze eerste zoon Maarten werd op 20 februari 1980 geboren. Hij woont nu in Hilversum. Hij werkt op de IT-afdeling van de Nederlandse Bank.

Onze tweede zoon Hayo werd geboren op 18 mei 1982. Hij woont in Den Haag. Hij is deskundige op het gebied van websites bij de ANWB. Meer informatie is te vinden op zijn website: HayoBethlehem.nl.

Copyright (C) Jelke Bethlehem